Majmunske boginje u Srbiji 2022. godine sa prikazom slučaja i osvrtom na literaturu - Pocevski, Božidar P; Pocevski, Marija; Pocevski, Predrag; Gvozdenović Eleonora М (Opšta medicina, 2025)
Uvod. Virus majmunskih boginja (MPXV, Monkeypox, Mpox) pripada grupi ortopoks virusa (Orthopoxvirus), koji po svojim karakteristikama predstavljaju najveće i najkompleksnije viruse u virusologiji. Prikaz bolesnika. Pacijent, muškarac, 28 godina, pregledan je u prijemnoj ambulanti opšte medicine. Tokom fizikalnog pregleda uočene su kožne manifestacije - panaricijum na maloj falangi leve ruke, kao i dve makulo-papulozne lezije na dorzalnom korenu penisa. Fizikalni pregled je ukazivao da je potrebno ići u pravcu dokazivanja virusne infekcije tako da je naloženo da se uradi serološka dijagnostika na viruse. Pacijentu je savetovana simptomatska analgetsko-antipiretsko- antiinflamatorna terapija, vitaminska terapija, obrada kožnih promena uz 70% alkohol, 3% vodonik i 10% povidon-jodid, kao i primena antiviralnih masti. Panaricijum je tretiran drenažom uz lokalnu primenu antibiotika. Opšti simptomi su se smirili pet dana nakon primene terapije, a promene su epitelizovane 22. dana od pojavljivanja. Zaključak. Doktor opšte medicine bi trebalo da se neprekidno usavršava kako bi prepoznao i manje prisutnu i zastupljenu patologiju, a posebno ako je u tom trenutku novina. Satisfakcija je kada svojim znanjem, trudom i zalaganjem prepozna bolesti, ublaži simptome, jer se prethodno upoznao sa patofiziologijom i slikom opisane nozološke celine.