Primena antibiotske terapije u lečenju rekurentne urinarne infekcije uzrokovane bakterijom Escherichia coli - Stefanović, Tanja; Stojković, Eva (Opšta medicina, 2024)
Uvod. Urinarne infekcije spadaju u najčešće infekcije i jedan su od vodećih razloga propisivanja antibiotika. Učestalije su kod žena sa značajnim porastom u postmenopauzalnom periodu. Lečenje urinarnih infekcija predstavlja značajan zdravstveni trošak, ali istovremeno utiču i na sam kvalitet života posebno kada su rekurentnog karaktera. Reinfekcije čine 80% rekurentnih infekcija, a uzročnik je najčešće flora debelog creva sa Escherichia coli kao dominantnim uzročnikom. Prikaz bolesnika. Pacijentkinja starosti 63 godine javlja se na pregled kod izabranog lekara zbog subfebrilnosti i učestalijeg mokrenja, bez dizurije. Postavlja se dijagnoza cistitisa. Uključuje se sedmodnevna antibiotska terapija koja dovodi do sanacije infekcije urinarnog trakta. S obzirom na učestalo javljanje urinarnih infekcija, uvodi se antibiotska profilaksa nitrofurantoin tabletama od 50 mg u trajanju od šest meseci. Za vreme trajanja antibiotske profilakse pacijentkinja bez tegoba. Zaključak. Mnogi protokoli pokušavaju da smanje pojavu, tj. vraćanje urinarnih infekcija. Lečenje antibioticima po antibiogramu, kao i antibiotska profilaksa (kontinuirana i postkoitalna profilaksa) su se pokazali najdelotvornijim u sprečavanju rekurentnih cistitisa. Metod i pristup lečenju zavise od učestalosti i težine simptoma.