Kvalitativna procena pojedinaca u domu zdravlja porodične medicine: izbegavanje/odbijanje COVID-19 vakcinacije: - SiL, Ertan; Mazıcıoğlu, Mümtaz; Nahya, Nilüfer; Bilgici, Ethem (Opšta medicina, 2024)
Uvod. Izbegavanje/odbijanje vakcina je značajan javnozdravstveni problem u COVID-19 pandemiji. Ovaj rad se fokusira na izbegavanje/odbijanje COVID-19 vakcina u ambulanti porodične medicine. Probaćemo da pronađemo i opišemo faktore koji vode izbegavanju/odbijanju kako bi izgradili nove strategije. Metode. Ova studija je trajala od decembra 2021. do avgusta 2022. Osam pojedinaca je intervjuisano semi-strukturiranom formom. Mesto održavanja studije je Turgut Reis, ambulanta porodične medicine, Kajzeri u Turskoj. Tematska analiza je korišćena za analizu kvalitativnih podataka. Rezultati. Opredelili smo se za tri glavne i 16 podtema, pregledajući beleške. Glavne teme su bili nivo znanja o COVID- 19, individualni i neindividualni faktori koji dovode do izbegavanja/odbijanja COVID-19 vakcina. Realnost bolesti, zaštitne mere, zabrinutost za sadržaj i proizvodni proces vakcina, interakcija između hroničnih bolesti i COVID-19, pozitivni ili negativni efekti religije i nacionalnog identiteta na vakcinaciju su neke od podtema. Studija je pokazala da su zabrinutost u pogledu sigurnosti vakcina, efikasnosti i proizvodnji, kao i individualne želje, uticaj medija i obavezne zakonske forme nametnute od strane zdrvastvenog menadžmenta bili najuticajniji faktori za izbegavanje/odbijanje vakcina. Zaključci. Iznenadna pojava COVID-19 dovela je do zakasnelog odgovora od strane društva i zdravstvenih vlasti. Može se takođe povezati i sa neverovanjem u postojanje bolesti, prihvatanjem zaštitnih mera i poverenjem u opcije lečenja. Mada je savremena tehnologija dostupna, relativno ograničen broj informacija o efikasnosti vakcina i njihovom proizvodnom procesu je došao do javnosti, te je i to moglo doprineti ovakvoj reakciji.