Učestalost smanjenja PCT (plateletkrit ili trombokrit) kod COVID-19 pozitivnih pacijenata - dijagnostički i epidemiološki značaj - Jevtić, Dalibor; Janković, Slavoljub; Marković, Danijela; Jevtić, Milena; Đorđević, Milan; Janković, Aleksa (Opšta medicina, 2024)
Uvod: Trombociti imaju važnu ulogu u patogenezi COVID-19, te im parametri variraju u različitim fazama bolesti.Značaj plateletkrita u COVID-19 je nedovoljno poznat. Cilj: Ispitati dijagnostički značaj trombokrita u COVID-19. Metode: U periodu od januara do marta i od septembra do decembra 2021. godine, analizirano je 440 pacijenata kojisu se prvi put javili na pregled u COVID ambulantu Doma zdravlja Niš zbog sumnje na COVID-19, gde im je nakon pregleda urađena analiza krvne slike. Testom je potvrđena infekcija COVID-19. Analiziran je plateletkrit iz analize krvi pri prvom pregledu. Kontrolnu grupu su činili pacijenti iz “zelene zone”, i to 60 bolesnika u periodu januar–decembar 2021. godine, i još 48 pacijenata iz perioda pre COVID-19, pre 2020. godine. Rezultati: U prvom periodu snižen plateletkrit je imalo 48,4% žena i 63,3% muškaraca, a ukupno od 111 pacijenata, snižen plateletkrita je imalo 54,9%. U drugom periodu snižen plateletkrit je imalo 72,2% žena i 85% muškaraca, a ukupno od 329 pacijenata snižen plateletkrit je imalo 78,7%. Zaključak: Trombokrit je smanjen kod značajnog broja pacijenata koji se prvi put javljaju zbog simptoma COVID-19, te bi na osnovu samo analize plateletkrita sa velikom verovatnoćom moglo da posumnja da se radi o infekciji COVID-19.