Upotreba antibiotika i antivirotika u lečenju pacijenata obolelih od COVID-19 u Kovid ambulanti Doma zdravlja Golubac - Trifunović, Boban (Opšta medicina, 2024)
Uvod. U Srbiji je izdato 13 protokola o lečenju COVID-19 infekcije. U svim protokolima je naglašavan značaj nedavanja antibiotika po navici, posebno pacijentima koji su zbog težine bolesti lečeni na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Međutim, primena antibiotika je bila široko rasprostranjena u lečenju obolelih od COVID-19, kao i u celom svetu. Cilj rada. Ispitati učestalost, vrste i kombinacije primenjenih antibiotika i antivirotika kod pacijenata obolelih od COVID-19. Metod: Opservacijska retrospektivna studija preseka o propisivanju antibiotika i antivirotika pacijenata, koji su lečeni u Kovid ambulanti Doma zdravlja Golubac u periodu od 17.7.2020. do 31.10.2022. godine. Podaci su dobijeni iz elektronskih kartona pacijenata. Uzorak je činilo 2709 ispitanika. Varijable koje smo koristili pol, godine starosti, pratili propisivanje antibiotika u različitim periodima. Procenjivali smo razliku propisivanja antibiotika, godine starosti u posmatranom periodu. Za obradu podataka koristili smo statistički paket SPSS17. Od statističkih metoda koristili smo deskriptivnu statistiku frekvencu (%), X2 test. Rezultati: Istraživanjem je obuhvaćeno 2 709 pacijenata. Ukupno je bilo 1 590 osoba kojima je prepisan antibiotik. U odnosu na ukupan broj obolelih, koji su pregledani u Kovid ambulanti, to predstavlja 58,7%. Najveći procenat obolelih kojima je prepisan antibiotik je u periodu novembar 2020 – maj 2021. godine. U zavisnosti od perioda ispitivanja, cefalosporini i azithromycin su najčešće prepisivani antibiotici (70–89% ukupnog broja prepisivanih antibiotika). Najčešće prepisivana kombinacija antibiotika je cefalosporin-fluorohinolon. Zaključak. Upotreba antibiotika u lečenju obolelih od oboljenja COVID-19 je veća od preporučene protokolima i vodičima dobre kliničke prakse.