Značaj ultrasonografije u praćenju multiplih fibroadenoma dojke - Stojanović Ristić, Snežana; Toljić, Branka (Opšta medicina, 2024)
Uvod: Redovni ultrazvučni pregledi pomažu kod ranog otkrivanja i praćenja raznih oboljenja. Ultrasonografija (US) je od izuzetnog dijagnostičkog značaja mamografski „guste dojke“ sa dominacijom glandularnog tkiva, dok je kod tzv. „masnih dojki“ manje pouzdana. Koristi se da odredi solidnu ili cističnu prirodu lezije, često i tkivnu karakterizaciju, a doplerskom tehnikom i vaskularizaciju promene. Fibroadenomi su najzastupljeniji benigni tumori dojke žena svih uzrasta do menopauze, sa najvećom učestalošću između 15 i 25 godine života. Na US nalazu vidi se oštro ograničena, ređe kružna ili lobulirana hipoehogena promena, glatkih i ravnih kontura ujednačenih odjeka sa posteriornim pojačanjem i rubnim slabljenjem odjeka. Prikaz slučaja: U radu je prikazana pacijentkinja uzrasta 21 godine kod koje su bile prisutne multiple promene u obe dojke (ukupno 25 tumorskih promena). U više navrata, unazad 5 godina, su rađeni ultrasonografski pregledi i u dva navrata magnetna rezonanca dojki. Histopatološkom verifikacijom je postavljena dijagnoza fibroadenoma. Kod pacijentkinje su u četiri navrata hirurški uklonjene najveće promene. Koji su dalji koraci? Da li su potrebne ponovne hirurške intervencije, i ako nisu, kako bi dalje trebalo pratiti pacijentkinju? Da li je poželjna ugradnja implantata u cilju estetske korekcije? Zaključak: Ultrasonografija je veoma značajna i važna metoda u praćenju promena na dojkama. Kao dopunske metode koriste se mamografija i magnetna rezonanca. Prema ekspertskom mišljenju radiologa za bolesti dojke, ultrasonografski pregledi na šest meseci i pregledi MR indikuju potrebu za hirurškom intervencijom, posebno ako su uočene nove promene ili brzo rastuće postojeće promene.