Analiza zadovoljstva pacijenata radom timova porodične medicine u Domu zdravlja Banja Luka - Milojević, Dragan; Stanetić, Kosana; Savić, Suzana; Petrović, Verica (Opšta medicina, 2024)
Uvod: Reforma primarne zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini počela je 1999. Fokus je bio na uvođenju porodične medicine, naspram postojećeg dispanzerskog načina rada, baziranog na Službi opšte medicine. Reforma je proces koji traje i sve promene se implementiraju sa ciljem poboljšanja pacijentovog zadovoljstva. Naš cilj je da analiziramo zadovoljstvo pacijenata i uticaj društveno-demografskih faktora na zadovoljstvo pacijenata radom timova porodične medicine. Metode: Ovo istraživanje je opservaciona i deskriptivna studija, sprovedena u ambulantama porodične medicine Doma zdravlja u Banja Luci od 01. februara do 01. aprila 2022. Podaci su prikupljeni korišćenjem EUROPEP upitnika, koji je standardizovani instrument za evaluaciju pacijentovog zadovoljstva primarnom zdravstvenom zaštitom, kao i upitnik sa društveno-demografskim informacijama. Studija je obuhvatila 250 pacijenata iz ambulanti porodične medicine, iz grada, predgrađa i okoline. Rezultati: Analiza 250 upitnika dala je odgovore na 23 pitanja iz EUROPEP instrumenta, procenjujući 4 domena: odnos doktor-pacijent X̅ (4.22) SD (0.85); medicinska nega X̅ (4.32) SD (0.90); informacije i podrška X̅ (4.04) SD (0.94); i organizacija usluga X̅ (3.81) SD (0.98). Društveno- demografske i druge karakteristike pacijenata mnogo utiču na zadovoljstvo pacijenata zdravstvenim uslugama u porodičnoj medicini. Zaključci: Generalno, pacijenti su zadovoljni uslugom koju dobijaju od strane timova porodične medicine u Domu zdravlja Banja Luka, a najmanje su zadovoljni organizacijom usluga. Prema individualnim pitanjima iz EUROPEP upitnika, pacijenti su najviše nezadovoljni dostupnošću lekara preko telefona, primanjem saveta od lekara, dugim čekanjem u čekaonicama i zakazivanjem termina.