Empijem pleure kao komplikacija Kovid 19 pneumonije kod pacijenta sa destroyed lung sindromom - Glavinic Mijic, Marija; Popović, Slobodanka; Simić Milovanović, Anamaria (Opšta medicina, 2023)
Uvod. Destroyed lung sindrom je teško razaranje plućnog parenhima usled infekcije pluća, najčešće uzrokovan tuberkulozom. Pored tuberkuloze, i nekrotizujuća pneumonija može dovesti do ove komplikacije. Empijem pleure je česta posledica destroyed lung sindroma. Empijem pleure može se javiti i u toku Kovid-19 infekcije, i u negativnoj je povezanosti sa povoljnim ishodom lečenja. Prikaz slučaja. Muškarac u pedesetim godinama pojavio se na dežurstvu u toku zimskog talasa Kovid-19 pandemije sa izveštajem iz prijemne internističke ambulante. U okviru lične anamneze od bolesnika se dobija podatak da je pulmektomisan 2016. godine. Tokom prethodna dva meseca lečen je od upale pluća i Kovid-19 infekcije antibiotskom i kortikosteroidnom terapijom. Zbog produžene malaksalosti i tahikardije izabrani lekar ga upućuje na ponovno snimanje pluća i laboratorijsku dijagnostiku. Po pristizanju rezultata, uočena je efuzija pleure na rendgenskom snimku pluća, te je upućen na hitan pregled u dežurnu bolnicu. Dežurni lekar, nakon uvida u izveštaj iz bolnice, konsultuje internistu i bolesnik biva poslat grudnom hirurgu. Hospitalizovan je zbog empijema pleure i lečen torakalnom drenažom uz pomoć sistema za aktivnu aspiraciju. Godinu dana kasnije oseća se dobro, povratio je apetit i telesnu masu sa povremenim curenjem iz torakalne fistule. Zaključak. Prikazan je slučaj recidivirajućeg empijema pleure kod osobe pulmektomisane zbog nekrotizujuće upale pluća i destroyed lung sindroma, komplikovanog Kovid-19 infekcijom. Cilj prikaza bio je da se skrene pažnja lekarima u opštoj medicini na bolesti ili komplikacije bolesti koje se retko viđaju i ne leče na primarnom nivou zdravstvene zaštite.