Karakteristike COVID-19 u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Beogradu (Srbija) i uticaj sociodemografskih karakteristika ispitanika na vakcinaciju: - Fisekovic Kremic, Marina (Opšta medicina, 2023)
Uvod. Pandemija korona virusa је počela 2019. godine od kada je zaražen veliki broj ljudi širom sveta. Simptomi infekcije su široko definisani, ali još uvek nedostaje pregled laboratorijskih abnormalnosti pronađenih kod pacijenata sa infekcijom. Cilj studije je bio opis kliničkih i laboratorijskih karakteristika pacijenata obolelih od COVID-19 infekcije u Beogradu (Srbija) i uticaj socio-demografskih karakteristika ispitanika na vakcinaciju. Metod. Istraživanje je sprovedeno kao studija preseka u periodu od oktobra do novembra 2021. godine. U studiju su uključeni pacijenti koji su u ovom periodu posetili Kovid ambulantu doma zdravlja i kod kojih je potvrđena infekcija virusom Sars-CoV-2. Podaci su prikupljeni pregledom zdravstvenog kartona pacijenata, retrospektivno. Podaci su analizirani deskriptivnom statistikom i Pirsonovim χ2 testom, i analizirani su SPSS 20. Rezultati. U istraživanju je učestvovalo 207 Sars- CoV-2 pozitivnih pacijenata, od kojih je bilo 56% osoba ženskog pola, a najveći broj ispitanika bio je u starosnoj grupi 51–60 godina (22,7%). Vakcinisano je 42% ispitanika. Najčešći simptomi koje su ispitanici prijavljivali bili su: povišena telesna temperatura (82,1%), kašalj (49,8%), malaksalost (32,9%), zapušen nos (29,5%), bol u grlu (17,9%), glavobolja (12,1%), bol u telu (11,1%), gubitak ukusa i mirisa (8,2%), dijareja (2,4%). Pneumoniju je imalo 17,4% ispitanika, povišene vrednosti CRP 29%. Zaključak. Najčešće kliničke karakteristike obolelih od COVID-19 u Beogradu (Srbija) bile su povišena telesna temperatura, kašalj, malaksalost. Pneumoniju je imalo 17,4% pacijenata. Najveći broj pacijenata je imao normalan laboratorijski nalaz krvne slike, ali povišene vrednosti CRP (29%). Vakcinisanih nekom od trenutno dostupnih vakcina bilo je 42%, od kojih je bez komorbiditeta bilo 52,9%.