Motivacija zdravstvenih radnika u preventivnim aktivnostima - Trifunović, Boban; Fišeković Kremić, Marina (Opšta medicina, 2023)
Uvod. Uspešnu realizaciju svih aktivnosti, a posebno u oblasti preventive, zdravstvene ustanove mogu da ostvare samo ako su zaposleni visoko motivisani i adekvatno nagrađeni za svoj rad. Sistem motivisanja najbolje je dizajnirati tako da zaposleni dobiju one nagrade koje su za njih najbitnije. Zato se kao nužan preduslov uspešnosti motivacije javlja istraživanje motiva i potreba zaposlenih. Cilj rada. Ispitati koji su najznačajniji faktori motivacije zdravstvenih radnika u preventivnim aktivnostima. Metod. Istraživanje je sprovedeno studijom slučaja u Domu zdravlja Golubac, u periodu od decembra 2019. do decembra 2020. godine. Rezultati preventivnih aktivnosti zdravstvenih radnika Doma zdravlja Golubac analizirani su u toku projektnih aktivnosti u 2020. godini u odnosu na rezultate iz 2018. godine. Stavovi zaposlenih o motivacionim faktorima analizirani su na osnovu sprovedenog individualnog intervjua i ankete. Rezultati. Rezultati preventivnog rada u 2020. godini kroz projektne aktivnosti su bili značajno bolji od onih u 2018. godini. Odziv na skrining na dijabetes je iznosio 42%, realizacija evidentiranja merenja krvnog pritiska dijabetičarima je bila 58%, određivanje HbA1c dijabetičarima je iznosilo 34% u 2020. godini. U 2018. godini realizacija skrininga je bila 15%, krvni pritisak je izmeren kod 50% dijabetičara, a HbA1C je realizovan kod 10%. Najznačajniji faktori motivacije zdravstvenih radnika su značaj preventivnih aktivnosti za zdravlje stanovnika, učešće direktora kao vođe projekta, oprema dobijena u toku projekta koja će unaprediti rad, jasno definisanje cilja i lična odgovornost za uspeh projekta. Zaključak. Motivacija zdravstvenih radnika je od velikog značaja za uspešno sprovođenje preventivnih aktivnosti. Sprovedeno istraživanje obezbeđuju informacije rukovodiocima zdravstvenih organizacija o načinima na koji se može povećati motivacija zaposlenih. Ključne reči: motivacija, zdravstveni radnici, preventiva, projektne aktivnosti