Trajanje razgovora kod pogrešno ostvarene veze na telefonskoj centrali 194 - Živanović, Slavoljub R (Opšta medicina, 2023)
Uvod. Vreme je suštinski važna kategorija u radu službe hitne medicinske pomoći. Dužina razgovora sa pozivaocem bi trebalo da bude optimalna da bi se donele odgovarajuće odluke. Ako je ostvarena telefonska veza usled pogrešnog telefonskog broja, takav razgovor treba da bude što kraći. Cilj rada je bio da se pokaže koliko traju razgovori sa pozivaocem za pozive koji su klasifikovani kao pogrešna veza. Metod. Korišćena je elektronska baza podataka rada na telefonskoj centrali 194/94 iz 2009. godine. Podaci su izvezeni u excel tabelu gde su sortirani i gde je vršeno pretraživanje. Od ukupno 739 742 razgovora, izdvojeno je 93 393 ili 12,62% razgovora koji su klasifikovani kao pogrešno ostvarena veza. Zbog velike varijabilnosti na gornjoj skali vrednosti, izvršeno je skraćivanje baze za 5% najkraćih i najdužih vrednosti. Za obradu, posle skraćenja baze, je ostalo 84 053 poziva. Vreme razgovora je od trenutka kada operater podigne telefonsku slušalicu do trenutka kada se veza sa pozivaocem prekine. Rezultati. Analizom 84 053 ostvarene pogrešne veze, trajanje razgovora je minimalno šest sekundi, maksimalno 194 sekunde, srednja vrednost 30,28 sekundi. Diskusija. Broj pogrešnih veza je veliki u službama u svetu koje se bave hitnom pomoći kao što su vatrogasci, policija i hitna medicinska pomoć iako nema podataka o utrošku vremena na ovakve pozive. Zaključak. Razgovori sa pogrešno ostvarenom vezom predugo traju. U tom smislu, trebalo bi obučavati i operatere i građanstvo.