Dijabetesna nefropatija: klinička prezentacija i savremene mogućnosti lečenja - Ležaić, Višnja D (Opšta medicina, 2022)
Dijabetesna bolest bubrega (DBB) je jedna od glavnih komplikacija dijabetesa (DM) i vodeći uzrok hronične bolesti bubrega (HBB) širom sveta. Oko 10% bolesnika sa DBB napreduje u terminalnu HBB, а ostali umiru najčešće zbog kardiovaskularnih pormećaja i infekcije i pre nego što im je potrebno lečenje zamene rada bubrega. Glavne strategije za sprečavanje razvoja i ublažavanje progresije DBB u poslednjim decenijama bile su intenzivna kontrola glikemije i blokada renin-angiotenzin-aldosteronskog sistema. Međutim, ovaj pristup nije postigao optimalne rezultate. Uzimajući u obzir porast bolesnika sa DBB, visoku potrošnju iz budžeta zdravstvene zaštite i razoj novih terapijskih mogućnosti sa značajnom zaštitom bubrega, Međunarodno društvo za nefrologiju izdalo je tokom 2020. godine. (od engl naziva Kidney Disease: Improving Global Outcomes (KDIGO) Guideline) prvi vodič za lečenje bolesnika sa DBB. Ovaj revijalni rad ima za cilj da ukaže na fenotipsku varijabilnost i prikaže nedavna dostignuća u lečenju DBB.