Kožna lajšmanijaza - Slavica, Dacić; Dragana; Pavlović, Ljiljana (Opšta medicina, 2022)
Uvod: Najčešći oblik lajšmanijaze je kožna lajšmanijaza. Manifestuje se lezijama na nezaštićenim delovima kože koje ostavljaju ožiljke. Uzročnici su protozoe iz roda Leishmania, više od dvadeset vrsta. Klinički tok bolesti i terapija zavise od vrste lajšmanije. Nosioci lajšmanijaze su muve iz roda Phlebotomus, a izvori infekcije su ljudi i životinje. Prikaz slučaja: Pacijent je radio u Iraku. Zbog promena na koži koje su trajale tri meseca i sumnje na kožnu lajšmanijazu, upućen je u Institut za javno zdravlje Srbije - IZJZS od strane infektologa iz Opšte bolnice Pančevo. Promene su bile lokalizovane na rukama u vidu plakova sa centralnim ulceracijama. Sličnih slučajeva je bilo i među kolegama. Mikroskopski pregled uzoraka kože bojenih po Giemsa-i (Giemzi) pokazao je intracelularne amastigote Leishmania. Pacijent je bio dva meseca hospitalizovan na Klinici za infektivne i tropske bolesti. Lečen je flukonazolom i lipozomalnim amfotericinom B i otpušten kući sa krustama. Klinička slika, epidemiološki podaci i mikrobiološka dijagnoza su veoma važni za dijagnozu kožne lajšmanijaze.