Kliničke karakteristike i dijagnostika COVID-19 kod pacijenata u COVID-ambulantama u opštoj medicini - Petrov Kiurski, Miloranka; Živanović, slavoljub (Opšta medicina, 2022)
Cilj rada. Ispitati koje su kliničke manifestacije, rezultate PCR testiranja i ishod posete kod pacijenata u COVID- ambulantama u opštoj medicini. Metod. Istraživanje je sprovedeno upitnikom februara 2021. god. među pacijentima u četiri COVID-ambulante u Beogradu i jednoj u Subotici. Dobijeni su podaci o polu, starosti, postojećim simptomima i komorbiditetima, PCR-testiranju i ishodu posete. Podaci su obrađeni softverskim statističkim paketom SPSS 17. Statistička značajnost je definisana za nivo p<0,05, Rezultati. Obuhvaćeno je 676 ispitanika oba pola, prosečne starosti 49 godina. Lekaru su se javljali 1-3 dana nakon pojave simptoma. Najčešći simptomi su bili povišena temperatura i kašalj, zatim umor i bolovi u mišićima. Hipertenzija i gojaznost su najčešći komorbiditeti, većinom kod starijih od 65 godina (p=0,000). Testirano je 92% ispitanika PCR testom, i od njih 676, 60,95% je bilo PCR pozitivno, najčešće stariji od 50 godina (p=0,010). Zbog težine kliničke slike, 17,3% ispitanika upućeno je na bolničko lečenje, najčešće > od 51 do 65 godina, ali razlika nije statistički značajna (p=0,183). Zaključak. Najčešći simptomi COVID-19 su povišena temperatura i kašalj, a ispitanici su se lekaru javili, u proseku, nakon 1 do 3 dana od pojave simptoma. Od komorbiditeta, najčešća su bili hipertenzija i gojaznost, češće kod ispitanika starijih od 65 godina. Kod više od polovine ispitanika PCR test je bio pozitivan, najčešće kod starijih od 50 godina.