Poređenje nekih funkcionalnih i antropometrijskih parametara kao faktora rizika za fragilnost među polovima kod starih osoba - Hadživuković, Natalija; Pavlović, Jelena; Račić, Maja; Ivković, Nedeljka; Kalajdžić, Olivera; Perućica, Ranka; Živanović, Srdjan; Kucurski, Ljubiša (Opšta medicina, 2022)
Uvod. Specifična karakteristika starijih osoba je njihova krhost /ili fragilnost. Zbog rasprostranjenosti, fragilnost je potrebno shvatiti kao prioritet javnog zdravlja. Cilj rada. Ispitati povezanost funkcionalnih i antropometrijskih parametara sa fragilnošću kod osoba starosti preko 65 godina. Metod. Istraživanje je dizajnirano kao studija preseka i obuhvatilo je 446 starijih lica. Kao instrumenti istraživanja korišćeni su opšti upitnik, za procjenu funkcionalnog statusa Tinetti test i od antropometrijskih parametara obim nadlaktice i obim srednje cirkumferencije potkoljenice. Od statističkih testova koristili smo χ2 test, a Pirsonova (Pearson) korelacijska analiza korišćena je za analizu korelacije. Rezultati. Osobe ženskog pola su imale lošiji funkcionalni status, hod i ravnotežu u odnosu na osobe muškog pola (χ2=4,125; p<0,127). Uočeno je da su ispitanici muškog pola imali veće vrijednosti obima nadlaktice (26,96± 3,44) u odnosu na ženski pol, dok su osobe ženskog pola imale veće vrijednosti obima srednje cirkumferencije potkoljenice (32,66± 6,29).Analizirajući povezanost antropometrijskih mjerenja sa ukupnim skorom Tinetti testa i u odnosu na pol ispitanika, uočeno je da između parametara.postoji korelaciona analiza Zaključak. Visok procenat ispitanika starijih od 65 godina ima loš funkcionalni status, kao i niže vrijednosti antropometrijskih markera, što ukazuje na to da oni mogu biti potencijalni faktori rizika za nastanak fragilnosti kod osoba strarijeg životnog doba.