Pandemija COVID-19 kroz prizmu poziva kol centru - Egić, Tatjana (Opšta medicina, 2022)
Uvod. U periodu od 14. marta do 04. maja 2020. god pri Skupštini grada Novog Sada funkcionisao je pozivni telefonski centar (u daljem tekstu kol centar). Dežurala su četiri lekara opšte medicine Doma zdravlja “Novi Sad” radi pružanja građanima informacija i odgovora na sva pitanja u vezi sa zdravstvenim aspektom COVID-19 pandemije. Cilj rada. Prikazati strukturu pitanja postavljenih dežurnim lekarima tokom rada kol centra. Metod. Retrospektivna analiza poziva na jednoj telefonskoj liniji, u jednoj sedmočasovnoj smeni tokom 36 radnih dana. Rezultati i diskusija: Analizirano je 757 pitanja koja su klasifikovana u 14 kategorija poziva: 1. Povišena temperatura i tegobe koje se mogu povezati sa COVID-19, 165 (21,80%). 2. Zdravstvene tegobe koje nisu povezane sa COVID-19, 134 (17,70%). 3. Socijalni problemi koji su nastali nakon uvođenja zabrane kretanja za starije od 65 godina i policijskog časa, 68 (8,98%). 4. Mere izolacije, 67 (8,85%). 5. Odlasci na kontrolne preglede, 61 (8,06%). 6. Problemi sa nabavkom namirnica i lekova, 46 (6,08%). 7. Zabrane kretanja, 44 (5,81%). 8. Nabavke i korišćenje zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, 20 (2,64%). 9. Testiranja 12 (1,59%). 10. Odlasci, tj. neodlasci na posao 11 (1,45%). 11. Psihološki problemi, 9 (1,19%). 12. Pritužbe na radne organizacije, 6 (0,79%). 13. Pitanja koja nisu mogla biti svrstana ni u jednu od prethodno navedenih grupa, 89 (11,76%). 14. Pozivi iz drugih opština, 25 (3,30%), što je zanimljivo. Zaključak: U ranoj fazi pandemije dežurni lekari su pomagali u rešavanju različitih, ne samo zdravstvenih, problema sa kojima su se građani suočavali. Ostali su prva linija kontakta sa zdravstvenim sistemom, pokazujući da je primarna zdravstvena zaštita segment zdravstvenog sistema koji je u svim situacijama uvek dostupan.