Dijagnostika i lečenje COVID–19 u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - Punoševac, Darinka (Opšta medicina, 2022)
Pandemija COVID-19 izazvana je virusom SARSCov- 2 i najpre se pojavila u gradu Vuhan, u Kini, u decembru 2019. U Domu zdravlja, Kruševac Ambulanta za respiratorne infekcije osnovana je 24. marta 2020. U njoj je do sada obavljeno blizu 100.000 pregleda. Među ljudima se virus prenosi kapljičnim putem ili, ređe, prljavim rukama i ulazno mesto su sluznice nosa, usta, očiju. Infekcija se odvija u dva stadijuma. Prvi, u gornjem respiratornom traktu (GRT) i traje 5-7 dana i drugi, kada se virus spušta na pluća i zatim daje sistemsku upalu, pre svega krvnih sudova. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, fizikalnog pregleda, specifičnih virusnih testova, laboratorijskih analiza i eventualno, rendgen snimanja pluća. Terapija je uglavnom simptomatska, a od marta 2021. godine dostupan nam je antivirotik favipiravir, dok se u januaru 2022. pojavio i molnupiravir. Kod pojave upale pluća oralni kortikosteroidi su dali dobre rezultate. Primarna zdravstvena zaštita je, i ovog puta, bila brana ka sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite. Kao i naše kolege u svetu, učili smo u hodu i taj proces traje i dalje. Prokužavanje većeg broja ljudi bilo prirodnim zaražavanjem, ili vakcinacijom vremenom će dovesti do završetka pandemije, koja će verovatno postati sezonska infekcija, ali sa mnogo blažom kliničkom slikom.