Ocena efekta Kovida-19 na društvene i dnevne aktivnosti porodičnih lekara u Kajzeriju u Turskoj: - Afşin, Ahmet (General Practice, 2022)
Cilj. Naš cilj je bio da utvrdimo efekte koje je bolestizazvana Kovidom-19 imala na svakodnevni život i rad porodičnihlekara.Metode. Tragali smo za porodičnim lekarima (PL) kojisu imali Kovid-19 tako što smo se raspitali u Lekarskoj komori,Udruženju izabranih lekara u Kajzeriju i kod lokalnihzdravstvenih vlasti. Vreme naše studije pokriva period prvegodine Kovid-19 pandemije u Turskoj (11. mart 2020–11.mart 2021). Deskriptivne karakteristike, koje smo ispitivali,bile su: sprovođenje preventivnih mera, lokacije ambulantiporodične medicine, način prenošenja Kovida-19, simptomikoje su iskusili, opšte zdravstveno stanje PL i dodatni detaljio izolaciji, dijagnozi i hospitalnim procedurama.Rezultati. Ukupno 85 PL (18,2% svih PL u regionuKajzeri) je imalo Kovid-19 u prvih 12 meseci Kovid-19pandemije u Kajzeriju, Turska. Porodični lekari koji su dalipristanak da učestvuju u našoj studiji čine 60,8% PL u Kajzeriju.Pranje ruku, držanje distance, upotreba zaštitnih maski,često provetravanje prostorija su bile najčešće korišćenemere ( >75%). Više od 2/3 PL se pridržavalo zaštitnih mera.Najčešći simptomi koje su imali PL su bili bolovi u mišićimai zglobovima, slabost i groznica (više od 1/5 PL, i to ovimredosledom: 35,4%, 30,4%, 29,1%). Mesta zaražavanja suuglavnom bile ambulante porodične medicine.Zaključak. Oko 1/6 PL se zarazila Kovidom-19. Skorosvi su radili u urbanim sredinama. Srednje vreme ostanka ubolnici je bilo 7,7 dana i u više od 50% su registrovani simptomipovišene temperature i kašlja. Zaražavanje je najčešćebilo na radnom mestu i najčešća briga PL je bila kako da zaštitesvoje porodice.
Keywords: Kovid-19; lekar opšte prakse; porodični lekar; društvene aktivnosti