Ocena efekta Kovida-19 na društvene i dnevne aktivnosti porodičnih lekara u Kajzeriju u Turskoj: - Afşin, Ahmet (General Practice, 2022)
Cilj. Naš cilj je bio da utvrdimo efekte koje je bolest izazvana Kovidom-19 imala na svakodnevni život i rad porodičnih lekara. Metode. Tragali smo za porodičnim lekarima (PL) koji su imali Kovid-19 tako što smo se raspitali u Lekarskoj komori, Udruženju izabranih lekara u Kajzeriju i kod lokalnih zdravstvenih vlasti. Vreme naše studije pokriva period prve godine Kovid-19 pandemije u Turskoj (11. mart 2020–11. mart 2021). Deskriptivne karakteristike, koje smo ispitivali, bile su: sprovođenje preventivnih mera, lokacije ambulanti porodične medicine, način prenošenja Kovida-19, simptomi koje su iskusili, opšte zdravstveno stanje PL i dodatni detalji o izolaciji, dijagnozi i hospitalnim procedurama. Rezultati. Ukupno 85 PL (18,2% svih PL u regionu Kajzeri) je imalo Kovid-19 u prvih 12 meseci Kovid-19 pandemije u Kajzeriju, Turska. Porodični lekari koji su dali pristanak da učestvuju u našoj studiji čine 60,8% PL u Kajzeriju. Pranje ruku, držanje distance, upotreba zaštitnih maski, često provetravanje prostorija su bile najčešće korišćene mere ( >75%). Više od 2/3 PL se pridržavalo zaštitnih mera. Najčešći simptomi koje su imali PL su bili bolovi u mišićima i zglobovima, slabost i groznica (više od 1/5 PL, i to ovim redosledom: 35,4%, 30,4%, 29,1%). Mesta zaražavanja su uglavnom bile ambulante porodične medicine. Zaključak. Oko 1/6 PL se zarazila Kovidom-19. Skoro svi su radili u urbanim sredinama. Srednje vreme ostanka u bolnici je bilo 7,7 dana i u više od 50% su registrovani simptomi povišene temperature i kašlja. Zaražavanje je najčešće bilo na radnom mestu i najčešća briga PL je bila kako da zaštite svoje porodice.