Ране генерализације као извор математичких заблуда: примери нуле и разломака - Vučić, Miloš; Lužanin, Zorana (Norma, 2026)
Предмет рада су ране генерализације као могући извор математичких заблуда у почетној настави математике, са посебним освртом на појмове нуле и разломака. Циљ рада је да се покаже како интуитивна правила, формирана на основу ограниченог броја примера и искустава у раду са природним бројевима, могу постати проблематична када се некритички пренесу у нове бројевне контексте. Применом теоријско-аналитичког приступа и разматрањем релевантне литературе анализира се однос процедуралног и концептуалног знања, као и типични облици ученичког резоновања. Резултати анализе указују да локално тачна правила могу прерасти у стабилне заблуде ако се не прецизирају услови њихове примене. Посебно се истиче да разумевање нуле и разломака захтева преиспитивање раних интуитивних правила, као и примену контрапримера, различитих репрезентација и критичке употребе дигиталних алата у развијању концептуалног разумевања.
Keywords: ране генерализације; математичке заблуде; нула; разломци; концептуално разумевање; методика наставе математике