Ставови о одобравању насилног понашања и испољавање вршњачког насиља у београдским средњим школама - Grmuša, Adrijanа (Norma, 2026)
У раду су представљени резултати студије пресека о повезаности ставова ученика о одобравању насилног понашања са испољавањем вршњачког насиља, као и о разликама у овим ставовима у зависности од пола, разреда и улоге ученика у вршњачком насиљу. Истраживање је спроведено школске 2020/ 2021. године на узорку од 2008 ученика од I до IV разреда из 19 средњих школа у Београду. Резултати показују да је већи степен испољавања вршњачког насиља повезан са већим одобравањем насилног понашања. Девојчице су у мањој мери одобравале насилно понашање у односу на дечаке, док разлике према разреду нису утврђене. Према улози у вршњачком насиљу, насилници и насилници-жртве одобравали су насилно понашање у већој мери, док су неукључени ученици и жртве најснажније исказивали ставове противљења таквом понашању. Налази указују на значај превентивних активности усмерених на насилнике и насилнике-жртве, пре свега кроз преиспитивање уверења којима се насиље оправдава или нормализује и развијање социјално-емоционалних компетенција.
Keywords: вршњачко насиље; ставови о одобравању насилног понашања; испољавање вршњачког насиља; улоге ученика у вршњачком насиљу