Квалитет наставног процеса из перспективе музичких педагога - Милић, Тијана (Norma, 2026)
Предмет овог рада усмерен је на анализу остварености прописаних стандарда квалитета рада установе у области Настава и учење из перспективе музичких педагога. Истраживање је засновано на самопроцени наставника и његов циљ је да сагледа у којој су мери индикатори стандарда реализовани у музичким школама. За потребе истраживања конструисан је упитник са скалом Ликертовог типа која обухвата индикаторе стандарда 2.1, 2.3, 2.4. и 2.5, при чему је утврђена висока релијабилност инструмента (α = 0,86). Узорак је чинило 65 наставника из 20 музичких школа. Резултати показују да наставници високо вреднују прописане стандарде, при чему су највише процењени стандарди: 2.5. Сваки ученик има прилику да буде успешан; 2.1. Наставник ефикасно управља процесом учења; 2.3. Ученици стичу знања, усвајају вредности и развијају вештине и компетенције; 2.4. Поступци вредновања су у функцији даљег учења. Применом параметријских техника утврђене су статистички значајне разлике (p < 0,05) у односу на пол наставника, тип наставе и такмичарско искуство у педагошком раду, посебно у контексту израженог педагошког оптимизма и могућности избора у наставном раду. Резултати истраживања указују на значај професионалног искуства наставника, нарочито у оквиру стандарда који уважава индивидуалне карактеристике ученика, узајамно поштовање, изражени педагошки оптимизам, квалитет повратне информације као ефикасне методе у остваривању дугорочних циљева у којима наставници имају кључну улогу.
Keywords: настава и учење; стандарди квалитета; самопроцена наставника; музичко образовање; музичка школа