Образовна биографија у функцији развоја професионалних компетенција студената педагогије - Stanisavljević Petrović, Zorica; Sotirov, Iva; Marković, Marija (Norma, 2026)
Циљ истраживања је да се испита како студенти педагогије разумеју улогу сопствених образовних искустава у обликовању кључних компетенција за будућу професионалну улогу. Истраживање је реализовано применом квалитативног приступа, а подаци су прикупљени путем полуструктурираног интервјуа у писаној форми, на узорку од 25 студената треће године Основних академских студија педагогије. Прикупљени подаци анализирани су применом тематске анализе. Резултати анализе показују да процес писања образовне биографије доприноси развоју саморазумевања, односно слике о себи, јер омогућава студентима да препознају сопствене особине, вредности и обрасце учења, као и да реинтерпретирају сопствени образовни пут. У домену професионалних компетенција, студенти као кључне елементе будуће педагошке улоге издвајају емпатију, стрпљење, комуникационе вештине, стручна знања и спремност на континуирано учење. Ове компетенције испитаници виде у директној вези са личним искуствима и рефлексијом о сопственом образовном развоју. Налази истраживања указују да образовна биографија представља значајан рефлексивни алат у високошколском образовању будућих педагога, јер повезује искуствено учење, саморазумевање и развој професионалних компетенција. Тиме се доприноси дубљем разумевању процеса формирања професионалног идентитета током студија.
Keywords: образовна искуства; професионални развој; високо образовање; рефлексивно учење; саморазумевање