Менторска подршка у професионалној пракси будућих васпитача и наставника - Muratović, Aмела; Хамидовић, Кимета (Norma, 2026)
Менторска подршка у професионалној пракси будућих васпитача и наставника представља значајан фактор у процесу иницијалног образовања, у оквиру кога се теоријска знања повезују са практичним искуствима у реалном васпитно-образовном контексту. Посебна пажња посвећена је улози менторства у планирању, организацији и реализацији стручне праксе, као и његовом доприносу развоју професионалних компетенција студената. Улога ментора огледа се у дефинисању циљева и исхода учења, структурисању и усмеравању практичних активности, као и у континуираној подршци студентима током процеса праксе. Значајан сегмент менторског рада односи се на пружање повратних информација, подстицање рефлексивног приступа и развој професионалне самосталности. Закључује се да менторска подршка доприноси квалитетнијем повезивању теорије и праксе, развоју самосталности и одговорности, као и формирању професионалног идентитета будућих васпитача и наставника.
Keywords: менторство; професионална пракса; професионални идентитет; будући васпитачи и наставници; професионалне компетенције