Primena NTC tehnika i igara u obradi matematičkih sadržaja u razrednoj nastavi - Bobić, Slavica; Rajović, Vuk; Vesić, Dragana; Šuvira, Jelena; Mrđa, Mirela (Norma, 2026)
Razvijanje matematičke pismenosti u ranom obrazovanju predstavlja ključni faktor za kognitivni razvoj dece i kasnija obrazovna postignuća. U radu su predstavljeni rezultati primene igara, tehnika i aktivnosti iz NTC sistema učenja u nastavi matematike sa učenicima od 1. do 4. razreda. Fokus je stavljen na igru dodaj broju boju za obradu računskih operacija, društvenu igru množilica za usvajanje tablice množenja i tehniku nelogične priče za učenje rimskih cifara. Rezultati pokazuju da primena igara i asocijativnog učenja omogućava deci da znanje ne usvajaju mehanički, već kroz aktivno, smisleno i emocionalno angažovano iskustvo. Posebno značajni efekti zabeleženi su kod učenja tablice množenja, gde su učenici pokazali visoku motivaciju, uspešnost i razvijanje strategijskog mišljenja. Aktivnosti sabiranja kroz asocijacije i učenja rimskih cifara kroz nelogične priče doprinele su kreativnosti i lakšem savladavanju gradiva.
Keywords: matematika; NTC sistem učenja; obrazovne igre; nelogične priče; asocijativno učenje; motivacija učenika