Методички приступи у учењу традиционалног певања и свирања: пример наставе на Педагошком факултету у Сомбору - Jović Vujaković, Filip (Norma, 2026)
Рад истражује методичке приступе који се користе у настави предмета Хор и оркестар на Педагошком факултету у Сомбору, са посебним освртом на улогу традиционалног певања и свирања у развоју извођачких и педагошких компетенција студената. Кроз анализу наставне праксе и наставних садржаја указује се на значај интеграције елемената нематеријалне културне баштине у наставни процес, са циљем унапређења музичке писмености, изражајности и методичке припремљености будућих наставника. Теоријска полазишта заснована су на савременим музичко-педагошким моделима који наглашавају искуствено учење и културолошки контекст. Истраживање показује да овакви приступи не само да обогаћују наставу, већ и доприносе очувању културног идентитета и унапређењу квалитета музичког образовања.Теоријска полазишта заснована су на савременим музичко-педагошким моделима и етномузиколошким приступима који наглашавају искуствено учење и културолошки контекст. Истраживање показује да овакви приступи не само да обогаћују наставу, већ и доприносе очувању културног идентитета и унапређењуквалитета музичког образовања.
Keywords: образовањe; методика наставe; традиционално певањe; традиционално свирањe; Хор и оркестар