Ставови учитеља о интегрисаној настави на темељу визуелних уметности као предуслов развоја компетенција ученика за 21. век - Bikić, Sanja (Norma, 2026)
Предмет овог истраживања су ставови учитеља о томе да ли интегрисање садржаја различитих наставних предмета у оквиру часова ликовне културе доводи до бољих образовних исхода и развија компетенције ученика, које су неопходне за живот у 21. веку. Истраживање се бави и питањем, да ли учитељи у реализацији наставе ликовне културе примењују неке од дидактичких поставки на којима се темељи интегрисана настава. Одабран је квантитативни метод истраживања. Као инструмент за прикупљање података коришћен је нестандардизовани електронски упитник – скала судова. Узорак је одабран на добровољној бази и чине га 100 учитеља запослених у основним школама на територији Севернобанатског, Јужнобанатског и Средњебанатског округа Републике Србије школске 2019/20. године. Истраживање је показало да учитељи имају изузетно позитивне ставове о интегрисаној настави на темељу визуелних уметности када су у питању исходи учења, развој способности за решавање проблема, дивергентног мишљења, вештине целоживотног учења и продуктивних знања ученика. Из студије се закључује да се у наставној пракси ликовне културе могу уочити неке од основних поставки интегративне наставе и да интегративна настава на темељу визуелних уметности развија компетенције ученика за живот у 21. веку.
Keywords: визуелне уметности; интегрисана настава; ликовна култура; разредна настава; учење за будућност