Учење путем визуелних уметности у разредној настави кроз интеграцију садржаја - Bikić, Sanja (Norma, 2025)
Резиме: Предмет ове студије је разредна настава ликовне културе и питање како путем интегрисања са садржајима различитих наставних предмета унапредити визуелну културу ученика. У средишту интересовања је побољшање квалитета и образовних исхода ликовне културе у разредној настави и развој ученичких способности неопходних за живот и учење у будућности. У емпиријском делу рада анализирана је учесталост примене модела интегрисане наставе и њених различитих нивоа у области визуелних уметности у нижим разредима основне школе. Утврђивано је постојање корелационе везе старосне доби учитеља, дужине радног стажа, похађања семинара о иновативним моделима наставе, образовања учитеља у области уметности и осталих обележја са учесталошћу примене интегрисаног приступа на часовима ликовне културе. Одабран је квантитативни метод у форми корелационог педагошког истраживања за утврђивање повезаности између варијабли. Као инструмент за прикупљање података коришћен је нестандардизовани електронски упитник – скала судова. Узорак је одабран на добровољној бази и чине га 100 учитеља запослених у основним школама на територији Севернобанатског, Јужнобанатског и Средњебанатског округа Републике Србије школске 2019/2020. године. Истраживање је показало да учитељи примењују интегрисану наставу на темељу визуелних уметности у задовољавајућој мери. Мерењем корелационих веза између варијабли дошло се до закључка да су оне слабе. Кључне речи: визуелне уметности, интегрисана настава, ликовна култура, разредна настава, учење за будућност, интегративна настава
Keywords: визуелне уметности; интегрисана настава; ликовна култура; разредна настава; учење за будућност; интегративна настава