Ефекти имплементације савремених медија у настави српског језика и књижевности - Dmitrić, Marijana (Norma, 2024)
Овај рад има за циљ да утврди допринос медија у настави српског језика и књижевности у млађим разредима основне школе. Методолошки део истраживања представља експериментално истраживање са паралелним групама у коме се испитују ефекти употребе медија. У истраживању је коришћена дескриптивна и експериментална метода у прикупљању података, приликом обраде и интерпретације резултата истраживања. Инструменти који су коришћени у истраживању су иницијални тест знања и финални тест знања. Популацију чине ученици млађих разреда Основне школе „Петар Петровић Његош“ у Врбасу. Истраживањем смо желели испитати да ли савремени медији као што су штампа, стрип, филм, компјутер и образовни софтвер, доприносе бржем, лекшем и бољем усвајању наставних садржаја у односу на традиционални приступ у настави. Анализом резултата истраживања доказали смо да је употреба медија у настави Српског језика и књижевности довела до бољих резултата у односу на групу која није користила медије. Овим резултатима желимо да укажемо на значај употребе медија у систему образовања и васпитања и самим тим желимо да мотивишемо учитеље да чешће потребљавају медије у настави Српског језика.
Keywords: медији; допринос медија; традиционална настава; имплементација; штампа; стрип; филм; образовни софтвер