Učenički doživljaj fizike u JU Gimnazija Živinice - Muratovic, Maksuda (Norma, 2023)
U ovom radu su prikazani nalazi istraživanja koje se bavi manje istraženim područjem u nastavi fizike, a to su opći stavovi učenika prema učenju fizike, fizici kao znanosti i mogućnostima koje ona pruža kao buduća struka. Također, u radu se raspravlja i o emocionalnim i motivacijskim aspektima učenja fizike kod učenika. Provedena je analiza razlika u navedenim stavovima među različitim razredima te je posebna pažnja posvećena slučajevima u kojima su te razlike značajne. Cilj ovog istraživanja je proučiti odnos učenika prema fizici kao znanosti, razumjeti različite nivoe emocija učenika tokom nastavnog procesa, analizirati učeničku motivaciju za učenje fizike te istražiti interes učenika za daljnje studiranje fizike. Istraživanje je provedeno na populaciji od 110 učenika prvog i četvrtog razreda gimnazijskog usmjerenja u JU Gimnazija Živinice. Iako veliki broj učenika prepoznaje važnost fizike kao discipline koja razvija znanstveno razmišljanje i sposobnost razumijevanja prirode, činjenica je da se relativno mali broj učenika želi baviti ovom naukom u budućnosti. Rezultati ovog istraživanja mogu pružiti korisne uvide koji mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete nastave fizike i povećanju interesa učenika za daljnje studije i zapošljavanje u ovom području.
Keywords: gimnazija; emocija; fizika; motivacija; učenik