Повезаност фонолошке свесности и грешака у читању код ученика другог разреда - Stelkic, Milica (Norma, 2022)
Процес читања се састоји из обраде писаних података који су пренесени помоћу текста и тиме се читање сагледава као сложена језичка способност. Предуслов за развој способности читања је развијање фонолошке способности и формирање вербалних репрезентација. Успешност у решавању задатака фонолошке свесности представља предиктор читачких способности. Из тих разлога, овим истраживањем тежимо да утврдимо њихову међусобну повезаност, као и утицај једне способности на другу. Истраживање је дизајнирано као студија пресека која је спроведена у ОШ „Душан Радовић“ у Новом Саду у периоду од фебруара до марта 2020. године. Узорак истраживања је сачињавао 31 ученик, од којих је 19 дечака и 12 девојчица, просечне старости осам година и осам месеци. У истраживању је употребљен инструмент за процену читања - „Тродимензионални тест читања – Само један снежни дан“ и инструмент за процену фонолошке свесности – „Фонт тест.“ Овим истраживањем добијени су резултати који потврђују фонолошке свесности и грешака у читању код ученика другог разреда. На основу спроведеног истраживања, можемо да закључимо да постоји значајан утицај развијености фонолошке свесности на повезаност усвајања способности читања и да је њихов међусобни утицај двосмеран, односно развој једне способности представља предуслов за развој друге.
Keywords: фонолошка свесност; предчитачке способности; читање; грешке у читању