Мишљење учитеља о стручном усавршавању из наставе предмета музичка култура - Ivković, Kristina (Norma, 2022)
Питање целоживотног учења и усавршавања кроз формално, неформално и информално образовање током последњих неколико година постаје све актуенија тема у разним областима, па тако и у области образовања и усавршавања наставника и учитеља. У савременим друштвима се усавршавање наставника и учитеља посматра као један од кључних сегмената развоја савременог образовања, а заједно са њим и развоја читавог друштва, које почива на основама образовног система. Индивидуално и групно усавршавање учитеља јесте доминантан вид образовања и професионалног развоја учитеља у нашој земљи. С обзиром на бројне потенцијале наставе предмета Музичка култура, могућности утицаја на различите елементе развоја деце млађег школског узраста, фокус овог рада односио се на испитивање мишљења односно конкретних активности учитеља повезаних са индивидуалним и групним стручним усавршавањем у области наставе предмета Музичка култура. Кључни резултати овог истраживања указују на то да испитаници имају углавном позитивно мишљење како према индивидуалном, тако и према групном стручном усавршавању у домену наставе предмета Музичка култура. Њихове конкретне активности у контексту индивидуалног и групног усавршавања указују на разлику између мишљења и понашања испитаника. Наиме, упркос позитивном мишљењу које испитаници имају према индивидуалном и стручном усавршавању у домену наставе предмета Музичка култура испитаници укључени у ово истраживање узимају учешће релативно ретко.
Keywords: перманентно образовање; савремена школа; целоживотно учење; наставници разредне наставе; музика