Захтеви и задаци васпитача у функцији моралног развоја и васпитања деце раних узраста у предшколским програмима/курикулумимa у Републици Србији и Републици Хрватској - Apostolović, Ivana (Norma, 2022)
У раду анализирамо и компарирамо садржај актуелних предшколских програма/курикулума у Републици Србији и Републици Хрватској кроз детаљан приказ захтева и задатака васпитача у функцији моралног развоја и васпитања деце раних узраста. Циљ истраживања нам је да утврдимо да ли се и колико програми/курикулуми предшколског васпитања у Републици Србији и Републици Хрватској разликују у погледу конкретизације захтева и задатака васпитача у односу на морални развој и васпитање деце. У раду је примењена дескриптивна и компаративна метода и поступак анализе садржаја програмских докумената. Резултати нашег истраживања указују да су у Републици Србији и Републици Хрватској у предшколским програмима/курикулумима, захтеви и задаци васпитача који су у функцији моралног развоја и васпитања деце представљени, али на различите начине. Анализирани програми/курикулуми препознају исте задатке који се односе на морални развој, а међусобно се разликују када је реч о њиховој конкретизацији, те постоје и извесне разлике у њиховој формулацији. Полазећи од јасно конкретизованих задатака, васпитачи, креатори сопствене праксе, имају могућност да кроз њих боље сагледају потребе деце, али и да међу јасно издвојеним задацима одаберу шта је у одређеном временском периоду најпотребније подстицати и развијати код деце, у оквиру моралног развоја.
Keywords: dete; moralno vaspitanje; vaspitač; predškolski program/kurikulum