Игра деце предшколског узраста у природном окружењу – педагошки аспекти и могућности учења - Damnjanović, Jasmina; Dedaj, Marta; Radlović Čubrilo, Danijela (Norma, 2026)
Са теоријског становишта у раду су разматрани педагошки аспекти игре, природна окружења за игру, као и стање у пракси у свету и код нас о могућностима учења деце предшколског узраста кроз игру у природи. Полази се од чињенице да се у домену структурирања просторних целина као подстицајних средина за игру могу наћи разноврсне структуре и на отвореном, а које пре свега треба да су безбедно окружење за децу. Простори за игру на отвореном могу се опремити различитим материјалима, средствима и играчкама. Када се пажња усмери на учење кроз игру у природном окружењу, природним материјалима, подстицајни простори за децу могу бити: двориште вртића, парк, ливада и слично, уз надзор и подршку васпитача, било да се ради о учењу кроз отворену, проширену или вођену игру. Приказани су примери различитог контекста игре и учења деце кроз игру у природи са посебним нагласком на подршку васпитача у игри, засноване на Основама програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“. Предложене могућности подршке васпитача у грађењу игре у природи могу да допринесу настојањима да се истраживање деце одвија на креативан начин и да се подстакне развој диспозиција учења.