Структурисани модели интегрисаног курикулума у нижим разредима основне школе - Metić, Admir (Norma, 2026)
Интегрисани курикулум је савремен приступ у нижим разредима основне школе који превазилази традиционалну дисциплинарну фрагментацију и промовише холистички развој ученика млађег школског узраста. У раду се анализирају теоријске основе, структура и примена интегрисаног курикулума, са фокусом на тематске, проблемске и пројектне моделе интеграције. Наглашене су кључне вредности приступа – развијање личног и социјалног идентитета, стваралаштва, одговорности, сарадње, аутономије и искуственог учења – засноване на конструктивистичким принципима и Колбовом циклусу искуственог учења. Посебно се истиче важност интердисциплинарног планирања, повезивања области, тематског организовања садржаја, пројектно-оријентисаних активности и улоге учитеља као фацилитатора. Рад разматра динамичност планирања (од исхода учења до евалуације), индикаторе успешности и ефекте на мотивацију, критичко мишљење и социјалне компетенције ученика. Такође, указано је на ограничења и изазове: ригидност распореда, приоритет традиционалних предмета, недостатак ресурса, недовољна припремљеност наставника, институционални отпор и неједнакости у примени. Закључно, интегрисани курикулум показује значајан потенцијал за унапређење квалитета образовања у нижим разредима, али његова ефикасна реализација захтева системску подршку, континуиран професионални развој учитеља, флексибилне политике и сарадњу са породицом и заједницом, чиме се одговара захтевима савременог европског и националног образовног контекста.