Škola romologije na Univerzitetu u Novom Sadu: 2004-2015 - Denic, Slavica (Norma, 2026)
Ромологија као научна интердисциплина не предаје се на државним универзитетима у Републици Србији, али је од 2004/2005. до 2014/2015. школске године на Универзитету у Новом Саду постојала Школа ромологије (ШР) као алтернативни облик образовања за ромску и неромску студентску популацију. Намера је била да се студенти заинтересују за ову научну интердисциплину, али и да се она шире афирмише у академској средини. Настава је била заснована на интердисциплинарном представљању садржаја о ромској заједници и на интерактивној методици наставе која подразумева дискусију, менторски, истраживачки, пројектни рад и рад у групама. Истовремено, била је умрежена са другим постојећим програмима у свету – у Манчестеру и Грацу, где се ромологија изучава у оквиру Одсека за општу лингвистику. Циљ овога рада је да ШР прикаже као позитивно искуство високошколског образовања ромских и неромских студената и студенткиња у алтернативном академском простору и да укаже на потребу и добробити увођења ромологије као научне дисциплине на факултетима и високим школама код нас. Емпиријски материјал чине евалуационе листе учесника и учесница (укупно 43) ШР на Универзитету у Новом Саду (2004-2015) и разговор са пет полазница ШР. Закључујем да је важно да ромска национална заједница има могућност изучавања свог језика, културе, историје и да један адекватан алтерантивини програм може да заживи у академској заједници данас код нас. Предлажем да се сличан или исти програм настави на високошколским установама на Универзитету у Новом Саду.