Прослава Дана Светога Саве у српским школама у Солунском вилајету крајем XIX и почетком XX века - Dedović, Vukasin (Norma, 2025)
Резиме: У раду је реч о прославама Дана Светога Саве у српским школама у Солунском вилајету крајем XIX и почетком XX века и утицају тих прослава на очување традиције, подизање националне свести и одржавање основних духовних вредности српског народа у овој области. Подизање националне свести и чување традиције били су приоритетни задаци српских школа и цркава у Старој Србији и Македонији. За остваривање тих задатака од посебне је важности била и прослава Дана Светога Саве у школама. На основу архивске грађе, извештаја дописника Цариградског гласника и релевантне литературе покушали смо да опишемо програм и начин прослављања овог изузетно значајног датума српске историје. Из наведених извештаја се може видети да је Светосавски култ био веома јак код српског становништва у Солунском вилајету, као и у целој Старој Србији и Македонији. Српски конзули и српски национални радници у Македонији нашли су се пред великим искушењима, јер су им се на том путу супротстављале, поред турских власти, и све организованија бугарска пропаганда, која је радила преко Егзархата, и грчка пропаганда која је радила преко Патријаршије, а које су желеле да на сваки начин спрече ширење српске национално-политичке и културно просветне пропаганде у овој области. Притисак са свих страна уједињавао је Србе у намери да одбране и сачувају своје обичаје. Прославе дана Светога Саве у Солунском вилајету имале су карактер тихог, али упорног опирања свим наметнутим недаћама. У том смислу треба посматрати напор Срба да се овај празник достојно обележи. Кључне речи: Солун, прослава, Дан Светога Саве, српске школе, резање колача, водоосвећење.