Примена социјалних прича у раду са децом са поремећајем из спектра аутизма: компарација перцепције наставника и родитеља - Milićević, Sara (Norma, 2023)
Поремећаји из спектра аутизма (ПСА) представљају групу неуроразвојних поремећаја које карактерише дефицит у социјалној комуникацији и интеракцији, те присуство ограничених, репетитивних образаца понашања, интересовања или активности у раном развоју, а што негативно утиче на развој особе у свим доменима. Како дефицити у социјалној интеракцији значајно отежавају прилагођавање особа са ПСА окружењу, а социјалне вештине не могу спонтано научити, потребно је применити различите интервенције. Социјалне приче се препоручују у раду са особама са ПСА, мада се мора истаћи да су резултати истраживања о ефикасности ове интервенције опречни. Како наставници и родитељи имају значајну улогу у животу детета, а често на различит начин перципирају дететово понашање, написан је рад са циљем компарације искустава наставника и родитеља у примени социјалних прича код деце са ПСА. На основу анализе обухваћене литературе којој се приступило путем електронског претраживача Google Scholar, може се закључити да наставници и родитељи деле мишљење о позитивном ефекту социјалних прича у домену понашања и социјалних вештина деце са ПСА. Било би значајно да се у будућим истраживања са темом евалуације примене ове интервенције, осим објективних чинилаца који указују на промене у дететовом понашању, мишљења родитеља и наставника такође узму у обзир приликом евалуације, како би се стекао реалан увид у ефикасност ове интервенције, те да би се евентуално унапредио њен садржај и начин коришћења.