Писмено изражавање и школски успјех ученика млађег школског узраста - Vasiljević, Nada (Norma, 2023)
Процес описмењавања ученика у основној школи је сложен, педагошки релевантан и друштвено значајан. Како би ученици научили правилно усмено и писмено изражавање потребно је упорно и континуирано радити са њима. Писменост ученика може бити само резултат дугог постепеног и систематског учења и вјежбања. Већ од самог поласка у школу са ученицима треба стално подстицати развој културе изражавања и писмености. Циљ овог истраживања била је провјера да ли и у којој мјери постоји значајна статистичка повезаност писменог изражаања и школског успјеха ученика у другој тријади основне школе. Истраживање је реализовано на узору од 109 ученика основне школе на територији Бања Луке. За потребу овог истраживања примјењен је тест рјечника.