Повезаност примене различитих техника учења и наставних модела са школским успехом ученика - Antonijević, Radovan; Radenović, Dragana (Norma, 2022)
Предмет овог истраживања јесте повезаност контекстуалних чинилаца школске средине у погледу примене различитих техника учења и наставних модела са школским успехом ученика у области математике и српског језика. Циљ истраживања је утврдити основне карактеристике повезаности између контекстуалних чинилаца школске средине у погледу примене различитих техника учења и модела наставе и школског успеха ученика у области математике и српског језика. У истраживању је учествовало 600 ученика седмог разреда. Коришћена је дескриптивна метода, а подаци су прикупљени помоћу технике скалирања. На основу приказаних резултата, уочено је да што је већа примена различитих модела наставе и техника учења на часу, то је оцена из математике и српског језика виша, Акценат је на ефикасном управљању процесом учења на часу, од стране наставника.