Историјска генеза појма броја и бројевних система - могућности примене у почетној настави математике (II): Увод, Историја математике и настава математике, Могућности примене „историје“ бројева у разредној настави математике, Примери задатака, Закључак, Литература - Gordić, Snežana; Lazić, Bojan; Milošević, Marina (Norma, 2022)
Историја математике и њена открића имају значајну улогу у савременој настави математике, јер повећавају мотивацију и интересовање ученика за предмет. Циљ рада је да се на темељу кратаког прегледа постојећих истраживања о употреби историје математике у настави математике, сагледају могућности њене примене у пракси. Приказани су примери задатака у вези са историјом природних бројева и бројевних система који се могу применити у почетној настави математике. У закључку рада сумиран је преглед бројевних система кроз историју (НОРМА XXVII, 1/2022, I део), са посебним освртом на значај позиционог бројевног система, односно на предности индијско-арапског система, са препорукама за увођење ових садржаја у почетну наставу математике.