Значај музичко-педагошког рада Зориславе М. Васиљевић за наставу музичке културе у млађим разредима основне школе - Ilić, Miona (Norma, 2022)
Зорислава M. Васиљевић (1932–2009) посветила је свој професионални пут уочавању недостатака, потрази за адекватним научним потврдама и решењима, као и примереним поступцима у раду на музичком описмењавању у Србији. На том путу, следила је мисао свог оца Миодрага А. Васиљевића (1903–1963) коју је унапредила и допунила важним сегментима других метода, формирајући тако јединствену Комбиновану функционалну методу. У овом раду посветили смо пажњу животном путу Зориславе Васиљевић, Комбинованој функционалној методи кроз приказ њене примене у области мелодике и наставе ритма, као и утицају рада Зориславе Васиљевић на програм наставе музичке културе од првог до четвртог разреда основне школе. У жељи да говоримо о значају њеног музичко-педагошког рада за наставу музичке културе у млађим разредима основне школе, као незаобилазни сегмент рада била је и уџбеничка литература у коју је професорка Зорислава Васиљевић уложила велики труд, при чему смо посебну пажњу посветили и јединственој публикацији – Музички буквар.