Efekti očekivanja nastavnika na motivaciju učenika za učenje - Dragojević, Tamara; Letić Lungulov, Milena (Norma, 2022)
Polazeći od shvatanja koja ističu značaj Pigmalion efekta u nastavi, u okviru rada prikazan je pregled istraživanja povezanosti očekivanja nastavnika sa motivacijom učenika za učenje. Cilj ovog rada je da se ukaže na različite efekte koje očekivanja formirana od strane nastavnika imaju na motivaciju učenika za učenje. Nalazi prikazanih relevantnih istraživanja ukazuju na to da visoka očekivanja nastavnika mogu povećati motivaciju učenika, ali isto tako da niska očekivanja nastavnika mogu dovesti do njenog smanjenja. Takođe, utvrđeno je da se nastavnici češće smeše, više komuniciraju, uspostavljaju kontakt očima sa učenicima od kojih više očekuju. Etikete koje nastavnici dodeljuju učenicima dovode do toga da neki učenici dobijaju manje motivišuće situacije za učenje. Implikacije ovog rada ogledaju se u osvetljavanju značaja ovog fenomena i njegovog reflektovanja na obrazovnu praksu. Utvrđeno je da se visoka, kao i niska očekivanja nastavnika u velikoj meri odražavaju na motivaciju učenika za učenje, zbog čega bi nastavnici trebalo da koriste svoj uticaj tako što će podsticati i aktivirati učenike.