"КРИТИЧКИ ОСВРТ НА "МАПУ (АНТИ)УТОПИЈА ДРАГОША КАЛАЈИЋА - Gajić, Aleksandar (Nacionalni interes, 2026)
Прво, теоријски најживље и најконтраверзније дело у Србији о утопијама, Мапу (анти)утопија, објавио је Драгош Калајић 1978. године. Рад, у свом првом делу, смешта Кајићеву студију унутар корпуса дела који проучавају утопије и утопијска мишљења, дефинишући њихову садржину и основне карактеристике, да би се одатле отпочело проучавање Калајићевог доприноса проучавању ове теме и специфичности угла из којег је објашњавао утопијске идеје и процесе. Други део рада, користећи методе анализе и компарације садржаја, утврђује несумњиве узоре као полазишта за Калајићево проучавање утопија међу традиционалистичким мислиоцима, посебно учења Јулиуса Еволе, десног традиционалисте, под чијим је великим утицајем целокупна Калајићева мисао. Трећи, завршни део рада даје критички преглед домета Калајићевог огледа и позива на, обзиром на његова значајни допринос у проучавању утопија али и неке уочене недостатке, потребу за нијансираним приступом при мапирању ове теме.
Keywords: утопије; антиутопије; Драгош Калајић; традиционализам; Јулиус Евола; филозофија историје