ПРОЈЕКЦИЈА МОЋИ У ДОБА НЕСТАБИЛНОСТИ:СТРАТЕШКО ОДВРАЋАЊЕ ПО РУСКОМ МОДЕЛУ - Radivojević Kovačević, Natalija; Hatidža, Beriša; Zgonjanin, Srđan (Nacionalni interes, 2026)
Рад истражује еволуцију руског концепта стратешког одвраћања од Хладног рата до савременог сукоба у Украјини. Циљ истраживања је да се анализира како се мењала руска нуклеарна и војна доктрина, да се идентификују главне фазе у развоју руске стратегије одвраћања и војне политике, као и да се покаже како се концепт одвраћања трансформисао у мултидимензионални инструмент националне безбедности. Уз коришћење метода анализе садржаја и компаративне анализе, рад пореди руску стратегију са западном (пре свега америчком) парадигмом. Резултати показују да је руски модел одвраћања значајно проширен и укључује не само традиционално нуклеарне и конвенционалне компоненте, већ невојне, сајбер, економске и идеолошке инструменте. У раду се закључује да одвраћање у руском контексту превазилази класичну дефанзивну функцију и постаје активан елемент пројекције моћи у нестабилном глобалном окружењу.
Keywords: стратешко одвраћање; нуклеарно оружје; руска војна доктрина; Руска Федерација; савремени сукоб; САД; геополитика