ДВАНАЕСТОДНЕВНИ РАТ ИЗ УГЛА СТРАТЕГИЈЕ - Vukovic, Nebojša (Nacionalni interes, 2025)
Краткотрајни рат између Израела и Ирана у јуну 2025. године, представљао је кулминацију вишедеценијског сукобљавања (нижег интензитета) две државе у региону Блиског истока. Овај рат је вишеструко инспиративан за истраживања из различитих наука/дисциплина (војне стратегије, геополитике/геостратегије, полемологије, студија међународних односа и др.) и може да се анализира и сагледава из разноврсних концептуално-методолошких углова. Дубље (научно) схватање овог рата захтева не само његов опис и набрајање битних догађаја у њему, већ и његово тумачење и објашњавање уз ослонац на већ успостављене и верификоване научно-стручне парадигме. У овом раду, израелско-ирански рат биће истраживан уз помоћ, односно употребом једне значајне парадигме из (војне) стратегије. Реч је о концепту два типа стратегије – секвенцијалне и кумулативне – америчког адмирала Џозефа Вајлија. Резултати до којих се дошло у раду су следећи – израелске оружане снаге и сама држава Израел је прибегла секвенцијалној, а Иран и његове оружане снаге кумулативној стратегији. Израел је поступно неутралисао/деградирао иранске партнере/савезнике, како би имао ,,одрешене руке“ за крајњи подухват – напад на Иран. С друге стране, Иран је прибегао ракетним нападима као одговору на израелску агресију чији су ефекти требало кумулативно да утичу на позицију Тел Авива.
Keywords: дванаестодневни рат; Израел; Иран; секвенцијална стратегија; кумулативна стратегија