УТИЦАЈ ИДЕОЛОШКИХ И ГЕОПОЛИТИЧКИХ ДОКТРИНА ЗАПАДА НА ФОРМИРАЊЕ МОДЕРНЕ СРПСКЕ ДРЖАВЕ - Šuljagic, Sanja (Nacionalni interes, 2025)
Предмет разматрања у овој монографској студији је утицај идеолошких и геополитичких доктрина Запада на формирање модерне српске државе у деветнаестом веку. Циљ истраживања је сазнавање какав је био утицај европских држава на геополитичку констелацију на Балканском полуострву у том периоду. У склопу овог научног рада су применом аналитичко-синтетичке и компаративне методе приказани: формирање западне политичке философије; промена традиционалног српског идентитета пре и током стварања модерне српске државе, те спречавање обнове пред-Османских држава православних народа. Закључак истраживања јесте да је један од предуслова за успостављање модерне српске и осталих балканских држава, под директном или индиректном влашћу европске Велф-Хановер династије и њених династија-огранака, била вишевековна предмодерна колонијална доминација венецијанских и ђеновљанских робовласничких и трговачких компанија, чија је политичка философија утицала на настанак и развој модерне мисли у Европи, као и геополитичких доктрина западних сила, па тиме на политичке процесе на Балкану при формирању држава у процесу ослобађања балканских народа од Османске империје. Западни геополитички интереси на Балкану су се супротстављали геостратегији Руског царства. Царска Русија је геополитички у темељу настанка балканских хришћанских држава, па тиме и српске, али је западна модерна политичка философија преовладала у формирању идеолошког усмерења балканских народа.
Keywords: Запад; модерна Србија; идентитет; идеологија; доктрина; геополитика; модерност; колонијализам; православље; држава