КОРПОРАТИВНА БЕЗБЕДНОСТ И ОДРЖИВИ ЕНЕРГЕТСКИ РАЗВОЈ - Trbojević, Milovan; Svirčević, Branislav (Nacionalni interes, 2025)
Одрживи енергетски развој и корпоративна безбедност имају бројне међусобно зависне и условљене корелационе односе. Важност предмета истраживања намеће потребу да се на адекватан начин представи корелација и каузални однос енергетске расположивости и корпоративне безбедности. Сходно томе, циљ рада јесте синтеза постојећег научног сазнања, и доношење нових могућих закључака о предмету истраживања. Такође, циљ је да се утицај енергетике на корпоративну безбедност као изузетно комплексна, вишевалентна и мултиманифесна појава анализира мултидисциплинарним приступом. Претходно наведено створиће темеље за подизање свести о неопходности рационалног трошења енергетских ресурса у сфери корпоративног пословања, као и потреба за увођењем алтернативних, односно, обновљивих извора енергије. Области корпоративне безбедности и одрживог енергетског развоја имају заједнички циљ, а то је стварање сигурног и стабилног окружења за функционисање привредних и друштвених система. Одрживи енергетски развој и корпоративна безбедност имају бројне факторе међузависности, које као такве утичу на комплетан економски, еколошки, политички и социјални апсект друштва, државе и шире међународне заједнице. Поменути фактори међузависности сагледани су применом аналитичких и синтетичких метода, од којих су анализа садржаја, метод класификације и метод дедукције најважније и најчешће примењене методе прикупљања и обраде података.
Keywords: корпоративна безбедност; одрживи енергетски развој; енергетска безбедност; корпоративни опстанак