КРИТИЧКИ ОСВРТ НА ШПЕНГЛЕРОВ ПОЛИТИЧКИ СПИС „ПРУСТВО И СОЦИЈАЛИЗАМ“ - Gajic, Aleksandar (Nacionalni interes, 2025)
Рад даје хипотетички оквир за критички осврт на најпознатији Шпенглеров политички спис „Пруство и социјализам” суочавајући га са основним тезама изнетим у главном Шпенглеровом делу, „Пропаст запада” и преиспитујући (не)оствареност неких предвиђања са вековне дистанце. У првом делу рада пружа се пресек кроз основне тезе изнете у спису „Пруство и социјализам”. Средишњи део рада даје критички приказ феномена социјализма из перспективе Шпенглерове културне морфологије, као и улоге Пруса и Римљана у његовој упоредној историјској анализи. Завршни део рада синтетише критичке закључке и даје јасно објашњење разлога погрешних оцена и прогноза које је Шпенглер поводом односа пруства и социјализма изнео у свом политичком спису.
Keywords: Шпенглер; морфологија историје; политика; пруство; социјализам