ПОЛИТИЧКИ ДИСКУРС О СРБИЈИ У ИЗВЕШТАВАЊУ ВОДЕЋИХ ЗАПАДНИХ МЕДИЈА - Novković, Nenad (Nacionalni interes, 2025)
Анализа политичког дискурса представља комплексан процес који комбинује више друштвених дисциплина, подразумевајући детаљно познавање политичких токова и ставова. Дискурс у том смислу открива перцепције о теми као и историјски контекст у коме су оне настале. Овај рад је истражио актуелни политички дискурс Западних земаља о Србији створен кроз објављене чланке на порталима одабраних Западних медија у периоду од почетка актуелног Украјинског конфликта до маја 2024. године, значајном због турбуленција на међународној политичкој сцени. Квалитативном анализом текстова у областима политике и криминалитета је испитан наратив који се прожима, изрази коришћени за описивање земље, њених званичника и грађана, као и промовисана конотација. Квантитативном методом су добијени статистички подаци о дистрибуцији тема и ставу објављених чланака. Установљено је да је буђењем пежоративног смисла Балкана дискурс о Србији креиран још деведесетих година, а земља постала предмет балканизма, нацификације и демонизације. Срби су представљени као ултимативни кривац балканских сукоба који идеолошки и вредносно нису део Европе. У сврху промоције негативног дискурса и постизања циљева као што је признање Косова и прихватање одговорности за конфликте укључујући и геноцид, Западни медији су бирали сензационалистичке теме као што су однос са Косовом и утицај Русије на Србију па је земља представљена као аутократска, националистичка и тврдоглава.
Keywords: Дискурс; наратив; анализа конотације; балкански сукоби; анализа текстова; балканизам; нацификација